Új a személyfuvarozásban

A sofőrszolgálat más!

Ismerjük meg a különbségeket az autóbérlés-autókölcsönzés, a sofőrszolgálat, a taxi és annak vitatott, szabálytalan változata, az Uber között. (A telekocsi fogalmától és a stoppolás jelenségétől most tekintsünk el.)
A Nemzetgazdasági Minisztérium kezdeményezésére a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) e hónapban “próbavásárlás” formájában ellenőrizte az Uber-sofőröket és valamennyinél szabályszegésre derült fény!


Minderről a Nemzetgazdasági Minisztérium friss Bukás az Uber sofőrjeinél  című közleményéből értesülhetünk.
Míg a NAV értelemszerűen első helyen az adószám nélküli folyamatos gazdasági tevékenységet – magyarán az adókerülést – említi, addig a Nemzetgazdasági Minisztérium az utasok több irányú kiszolgáltatottságát is hangsúlyozza.

A sofőr, mint kockázati tényező

A szűrés, válogatás nélkül volán mögé ülő sofőr már önmagában véve is kockázati tényező, hát még ha hozzávesszük a biztosítás nélküli fuvarozás kockázatát vagy a nem létező műszaki előírások hiányát.

Erősen demoralizálhatja a piac szabályosan, engedéllyel rendelkező aktív szereplőit, ha olyan szereplők jelennek meg a budapesti  taxisháborúkat is elszenvedni kénytelen magyar piacon, akik önkényesen mentesítik magukat a közterhek és a biztonságot szolgáló kiadások alól.

A taxizás szabályos formájának tartalmát aligha kell ismertetnünk, miként az autóbérlés mibenlétével is általában tisztában vagyunk.
A sofőrszolgálat fogalmi tartalma is fényévekre van az “uberkedéstől”, hiszen itt a saját autóján viszi tovább (vagy haza, esetleg egy másik uticélhoz) az autó tulajdonosát a sofőrszolgálat képzett, valamint személyi és tárgyi biztosítással rendelkező munkatársa.

***

A témához kapcsolódó honlapok, bejegyzések az interneten:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.